ריכזנו עבורכם כמה טיפים כיצד לצלוח את הריאיון בדרך הטובה ביותר.
שלב איסוף הנתונים
למדו על הארגון ועל המעסיק שיראיין אתכם ונסו להבין במדויק מהי המשרה אליה פניתם, בדקו שוב את דרישות התפקיד ומה דרוש לכך. גששו מהם תהליכי המיון בארגון, האם הארגון מפנה למכוני אבחון, מבצע בדיקות גרפולוגיות , מרכזי הערכה , מבחני אמינות ועוד שלל כלים מודרניים לבדיקת התאמת המועמד לתפקיד. כמו כן יתכן והארגון מסתפק בראיון אחד או בסדרת ראיונות עם גורמים שונים בארגון ותו לא. בנוסף מקובל ולגיטימי במעמד השיחה בה קובעים את הריאיון לשאול מיהי הפונקציה שהולכת לראיין אתכם, האם מדובר במנהל הישיר למשרה או בגורם מקדים ממחלקת משאבי אנוש.
שאלו את עצמכם שאלות
הריאיון הפרונטאלי מתנהל בסדר יחסית מובנה. בדקות הראשונות המראיין ייתן רקע על החברה, על המשרה המבוקשת ולאחר מכן יעביר את השרביט אליכם בסדרת שאלות שגם הן יחסית מוכרות ומובנות. בהתחלה השאלות יהיו מאד קצרות כגון “ספר לי על עצמך ” ולאחר מכן יתחילו להיכנס לדקויות.
אספנו עבורכם שאלות נפוצות הדורשות חשיבה מוקדמת טרם הריאיון:
– ספר קצת על עצמך?
– כמה זמן אתה בין עבודות?
– מדוע אינך עובד כעת? מעוניין להחליף את מקום העבודה הנוכחי?
– ספר לי על מקום עבודתך האחרון?
– מדוע עזבת?
– מדוע אתה מעוניין במשרה הזאת?
– אם הייתי שואל את המנהל הקודם שלך איך הוא היה מגדיר אותך?
– ספר לי על התכונות החיוביות שלך
– מהן החולשות שלך?
– איפה אתה רואה את עצמך בעוד 5 שנים?
– איך אתה מבלה את זמנך הפנוי?
– איך אתה בעבודת צוות?
– מה שמעת על החברה שלנו?
– מהן דרישות השכר שלך?
אלו שאלות שיישאלו באופן ישיר אך המעסיק יחפש בין השורות גם את נקודות התורפה שלך. למשל אם בשנים האחרונות החלפת עבודה בממוצע כל שנתיים הדבר יתפרש למעסיק כחוסר יציבות תעסוקתית ועל כן חשוב להבהיר למעסיק את המחויבות לטווח הארוך ולנמק את הסיבה לעזיבה כל שנתיים גם אם לא הופנתה שאלה ישירה לנושא.
סוגיות של גיל, העדר ניסיון או ניסיון יחסית דל, מצב משפחתי ומצב בריאותי גם כן תיבדקנה ובמרבית הפעמים דווקא במקומות האלו נופלים. אומנם בחוק אסור להפלות בגין חלק מסוגיות אלו אך בפועל לצערנו זה קורה ולא ניתן לאכוף זאת. למרות זאת, הכנה מוקדמת והתמודדות עם שאלות מסוג זה יכולות לשפר משמעותית את סיכויי ההצלחה בראיון. ראשית הקפידו לשדר ביטחון ובמידה וישנה סוגיה שהפריעה בעבר במקום עבודה ( למשל מצב בריאותי) הקפידו להציג את הנושא באור חיובי ומהי הגישה כעת בעתיד. הימנעו מהתגוננות יתרה, הישארו צמודים לעובדות רק עטפו אותם בסרט יפה.
התייחסו לראיון כאל פגישה עסקית ולא כאל מבחן
התייחסות לראיון כאל פגישה עסקית מובילה להתנהגות שונה, פחות מתגוננת ויותר שיווקית וכריזמטית. הקפידו על הופעה היגיינית, נעימה וייצוגית, לא מעונבת מידי אך גם לא זרוקה. הקפידו להגיע בזמן, לא להתעסק יותר מידי עם הפלאפון גם בזמן ההמתנה, לשבת בנינוחות ולשלוט בשפת הגוף שלכם. הרפו את הכתפיים, אל תרעידו את הרגל ואל תתעסקו באופן כפייתי עם חפץ מסוים. הימנעו מלשלב ידיים צמוד לבית החזה ומקדו את מבטכם לעבר המראיין היושב מולכם.
וטיפ אחרון– חשוב לזכור כי הריאיון עבודה הינו בגדר מבחן לשני הצדדים, הריאיון מאפשר לכם להתרשם ולבחון את הצד השני, להבין ולחוות קצת יותר על הארגון ועל אופיו ולהבין האם זה מתאים לדרישותיכם. הכנה לראיון עבודה היא הכרחית ונחוצה אך כמו כל דבר בחיים צריך לעשות זאת במידה מאוזנת ולא באופן קיצוני שיוביל ללחץ ומתחים וייצור אפקט מנוגד. הקפידו להכין את שיעורי הבית אך יום לפני הריאיון השתדלו להרפות, להתעסק בדברים אחרים שיעזרו לכם להפחית מהלחצים וכך לאפשר לכם במעמד הריאיון להתנהג באופן טבעי.
* מטעמי נוחות הכתיבה בלבד, חלק מן הכתובים מנוסחים בלשון זכר, אך הם מתייחסים, כמובן, לגברים ונשים כאחד . אנו מאמינים בשוויון זכויות מלא ואיסור אפליה תעסוקתית.
*הדברים האמורים נכונים במקרים רבים, אך אין בהם בכדי להוות שידול, הכוונה או יעוץ אישי ומומלץ לבחון כל מקרה לגופו.
*כל הזכויות שמורות. נשמח לשתף ידע מקצועי זה עם כל מי שנזקק לו. עם זאת, אין להעתיק, לשכפל, ו/או לבצע בדברים האמורים כל שימוש אחר ללא אישור מפורש בכתב מטעמנו.