על דיכאון בתפקוד גבוה או דיסתימיה כמעט ולא מדובר למרות שמדובר בתופעה נפוצה. כולם מכירים את הדיכאון הקליני, המז׳ורי אך לצד זה יש גם אנשים החווים דיכאון הנקרא דיסתימיה, דיכאון קל.
מהי דיסתימיה ?
דיסתימיה היא מצב בו לא כל הסימנים של הדיכאון הקליני מופיעים אך האדם הסובל חווה מצב רוח ירוד רוב הזמן, מוטרד רוב הימים ואינו נהנה מפעילויות או בילויים שהוא מקיים. אנשים רבים יכולים להזדהות עם מצב ולהתעלם מהמצב בשל היכולת להמשיך לתפקד למרות תחושת התסכול.
אנשים הסובלים מדיכאון זה מנהלים חיי משפחה, בעלי עבודה טובה ומסודרת וכלפי חוץ חייהם נראים טובים מאוד אבל הם עצמם לא מרגישים סיפוק ממה שיש להם וחווים תחושת תסכול תמידית. זאת למרות שלמי שיסתכל על חייהם מבחוץ הכל יראה טוב אולי אפילו מושלם, אבל הסובלים עצמם יחושו שהם חיים על אוטומט ללא שום תחושת הנאה ממה שיש להם בחייהם.
דיכאון מסוג זה פוגע באיכות החיים ובערך העצמי של הסובלים ממנו. הוא גורם לנזקים בקשרים הזוגיים, החברתיים והמשפחתיים של הסובל מהמחלה, ולכן צריך וחשוב לזהות את המצב הזה ולפנות לטיפול מתאים.
חשוב לדעת כי דיסתימיה יכולה לקרות אצל מבוגרים, אצל בני נוער ואפילו אצל ילדים. משך הזמן הממוצע שדיכאון זה נמשך אצל בני נוער הוא כשנתיים, בעוד אצל מבוגרים, הממוצע הוא למעלה מחמש שנים.
כיצד ניתן להקל על דיסתימיה ?
ניתן לעשות מספר דברים שהוכחו מחקרית כעוזרים לאדם הסובל להילחם בתחושת הדיכאון ולשפר את מצב רוחו:
- פעילות גופנית -לפחות 30 דקות של פעילות שלוש פעמים בשבוע.
- שלבו פעילויות שגורמות לכם הנאה בסדר היום גם אם אתם חשים שאתם כבר לא נהנים מהפעילויות האלה כמו בעבר, מצאו להן מקום בלו״ז שלכם.
- מצאו דרך לבטא רגשות – בטאו את הרגשות שלכם. אפשר לדבר עם אדם שסומכים עליו, לכתוב, לצייר או לנגן בכלי כלשהו. ביטוי כזה מפחית תסמינים של דיכאון.
- תמעיטו בביקורת עצמית ואמירות שליליות כלפי עצמכם-פעמים רבות האמירות השליליות והביקורתיות שאנו משמיעים לעצמנו מובילים לתחושת דיכאון וחוסר אונים.
- הרחיבו מעגלי תמיכה חברתיים-רשת חברתית חזקה הנותנת תמיכה יכולה לעזור במניעת רגשות שליליים וכך למנוע הגעה למצב של דיכאון.
חשוב להדגיש כי במידה ואתם חשים כי ניסיתם הכל ועדיין התחושות השליליות ורגשות התסכול וחוסר ההנאה לא עוזבים אתכם מומלץ לפנות לטיפול פסיכולוגי אשר יכול לשפר את המצב ולעזור לכם לקבל דרכי התמודדות אדפטיביים עם מצבכם הנפשי.